Zivju pētnieka piedzīvojumi/Facebook

FOTO: makšķerniekam Ventā gadījies ļoti neparasts loms

Novadu ziņas
8. maijā 12:10 2024. gada 8. maijā 12:10
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Neparasts loms gadījies kādam makšķerniekam – divi vienā, līdaka ar nēģi vēderā, turklāt ar zinātnisku nozīmi.

Biologs, institūta BIOR pētnieks Kaspars Abersons “Facebook” raksta: “Šorīt saņēmu ziņu, ka vārdā nenosaukts makšķernieks Ventā noķertas līdakas māgā atradis vienu no mūsu pērn iezīmētajiem nēģiem. Necik tālu dzīvnieks nebija ticis – šo konkrēto nabagu 2023. gada 15. novembrī iezīmējām un izlaidām pie Cirpstenes, kas turpat netālu no Ventspils vien ir.”

Abersons lūdz, ja vēl kādam gadās līdzīgs brīnums, nekautrējieties padalīties – dot ziņu viņa vai nēģu WhattsApp numuram 28648960, vai e-pastā negi@bior.lv. Pietiks ar zīmītes numuru (vai foto, kurā to var redzēt) un informāciju par to, kur un kā pie zīmītes tikts.

Šāda zīmīte ar numuru ļauj izsekot nēģa gaitām. (Foto: Zivju pētnieka piedzīvojumi/Facebook)

Līdz pagājušā gada beigām bija plāns iezīmēt 6000 nēģu, šādā veidā zinātnieki cenšas izzināt Latvijas nēģu populāciju un to sadalījumu pa Latvijas upēm.

Nēģus iezīmē ar zīmīti, kurai ir numurs un galā adatiņa galā, lai var izvērt cauri spurai, tauku krociņai, pēc tam adatu var viegli noplēst nost, bet zīmīte. Metode ir diezgan ātra, vienkārša un salīdzinoši nesāpīga.

Foto: Zivju pētnieka piedzīvojumi/Facebook

Tālākais zināmais zināmais nēģa ceļojums bijis no Kuivižiem uz Gauju. Latvijas nēģis no Kuivižiem aizpeldējis arī uz Igauniju. Atklātā jūrā izlaistie nēģi visbiežāk pēc tam sastopami Ventā. Iezīmētie nēģi dzīvos ilgākais līdz jūnijam, viņi ir mūža nogalē, pavasarī nārsto un pēc tam viņu dzīve beidzas.

Foto: Zivju pētnieka piedzīvojumi/Facebook

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 4
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 3
Pievienot komentāru