Vācijas policija iztīra Leipcigas universitātes telpas no palestīniešu atbalstītājiem (Foto: dpa/picture-alliance)

Vairākās Eiropas valstīs policija izjauc studentu demonstrācijas palestīniešu atbalstam

Pasaulē
7. maijā 22:01 2024. gada 7. maijā 22:01
 
Ārzemju
nodaļa
| Jauns.lv/LETA
Nīderlandē, Vācijā un Francijā policija otrdien izjaukusi studentu demonstrācijas palestīniešu atbalstam. Iedvesmojoties no protestiem ASV, arī Eiropā studenti daudzās prestižās augstskolās sarīkojuši demonstrācijas pret karu Gazas joslā un pieprasījuši, lai skolas sarauj saites ar Izraēlu.

Izraēla sāka karu pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamas" Gazas joslā pēc tam, kad 7.oktobrī teroristi sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot 1200 cilvēku, bet 250 sagrābjot kā ķīlniekus.

Amsterdamas Universitātē policisti šorīt izkliedēja protestētājus, kuri bija atteikušies doties prom, un nojauca viņu uzslietās teltis. Arī Berlīnes Brīvajā Universitātē policija pagalmā nojauca protesta nometni, kur šodien bija sapulcējušies līdz 80 cilvēkiem. Protestētāji sākotnēji mierīgi sēdēja pie savām teltīm, bet vēlāk centās iekļūt skolas telpās un lekciju zālēs. Universitātes vadība izsauca policiju, kas protestētājus izkliedēja.

Berlīnes Brīvā Universitāte paziņoja, ka tika bojāts īpašums, un nodarbības vairākās ēkās uz dienu tika pārtrauktas. Berlīnes policija paziņoja, ka aizturējusi vairākus cilvēkus par naida kurināšanu un ielaušanos.

Saistītās ziņas

Policija izved palestīniešu atbalstītājus no Parīzes Politikas zinātnes institūta
Likumsargu pacietības mērs ir pilns: Kalifornijas Universitātē aiztur palestīniešu atbalstītājus un nojauc barikādes
FOTO; VIDEO: Rīgā atkal norit gājiens palestīniešu atbalstam - ebreju kopiena lūdza nepieļaut antisemītismu 5

Francijā policija šodien divreiz ieradās Parīzes Politikas zinātnes institūtā ("Sciences Po"), lai izkliedētu aptuveni 20 studentus, kuri bija iebarikādējušies universitātes lielajā zālē. Parīzes prokuratūra paziņoja, ka policija iejaucās, lai nodrošinātu iespēju citiem studentiem kārtot eksāmenus, un aizturēja divas personas. Universitāte pēcāk paziņoja, ka eksāmeni noritēja bez starpgadījumiem.

Pēdējo nedēļu laikā policija vairākkārt ieradusies "Sciences Po", kur protestētāji pieprasa, lai skola atklāj, kādi tieši līgumi tai noslēgti ar Izraēlas iestādēm. Aptuveni 13 studenti ir pieteikuši badastreiku, paziņoja skola.

Arī Šveicē vakar un šodien notika protesti vairākās universitātes. Lozannas Universitātē ceturtdien vairāki simti studentu ieņēma aulu, pieprasot pārtraukt partnerību ar Izraēlas universitātēm. Lozannas Universitāte paziņoja, ka neredz iemeslu pārtraukt šīs attiecības.

Protesti šodien notika arī Šveices Federālajā tehnoloģiju institūtā Lozannā, kur grupa studentu okupēja universitātes aulu, bet pēcpusdienā izklīda, un Ženēvas Universitātē, kur studenti ap pusdienas laiku iebarikādējās aulā ar krēsliem un galdiem.

Šveices Federālajā tehnoloģiju institūtā Cīrihē vairāki desmiti studentu protestēja ieejas hallē, kur izritināja uz grīdas plakātu ar uzrakstu "Nekādu tehnoloģiju genocīdam". Pēc tam policija viņus aizveda.

Amsterdamā pirmdienas vakarā uz īsu brīdi izcēlās sadursmes starp palestīniešu atbalstītājiem un Izraēlas atbalstītājiem. Demonstranti bloķēja vairākus ceļus, kas ved uz universitāti, bet policija pārtrauca protestu, lai nodrošinātu piekļuvi neatliekamās palīdzības dienestiem.

Vairāki studenti apmētāja policistus ar akmeņiem un petardēm, kad tie centās izjaukt demonstrāciju. Vairāk nekā 120 cilvēki tika aizturēti.

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 3
Ukrainas uzbrukums Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru