Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
7 komentāri
Sakārtot:
Ilze Dzene
2021. gada 17. decembrī 11:34
Man ļoti nepatīk lasīt šādus rakstus. Tie ir vienvirziena raksti, kuros tiek pausts viedoklis, ka visus īpašos bērnus izēd izglītības iestādēs. Kāpēc šis portāls nav uzdevis pašu būtiskāko jautājumu: ko bērns tādu ir darījis, ka "visi vēlas viņus izēst"? Vai tās bija ilgstošas histērijas lēkmes? Vai bērns pats pret sevi agresīvi izturējās? Vai bērns neadekvāti skaļi kliedza? Vai bērns skrēja apkārt pa grupiņu un nekad nedarīja to, ko dara pārējie? Es saprotu, šī diskusija par iekļaujošo izglītību ir nenormāli smaga VISĀM pusēm, taču retorisks ir jautājums: kāpēc 21. gadsimtā indivīda tiesības ir augstākas par sabiedrības tiesībām? Vai esat padomājuši par to, kādu psiholoģisku traumu šis nodara parastam bērnam, kurš diendienā ir spiests dzirdēt un redzēt, ka vienam bērniņam ir ārkārtīgi grūti atrasties trokšņojošā vidē un viņš savas grūtības izrāda ar nerimdināmiem kliedzieniem. Tā ir īpašā bērna mocīšana. Taču saprotu arī mammu, kura ir iesprostota šajā situācijā. Viņa ir spiesta katru dienu klausīties dzēlīgas un nežēlīgas piezīmes, cik viņas bērns ir nevēlams. Tā patiešām ir - veselo bērnu mammas nekad nesapratīs, kā tas ir. Tāpēc īpašo bērnu mammas noslēdzas un vienīgas formāts kā viņas reaģē uz šādām piezīmēm - agresīvi uzbrūkot pretī. Ļoti, ļoti skumja un smaga situācija.
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts
Inese Orinska
2021. gada 17. decembrī 13:03
Kas konkrēti ir nepieciešams, lai tiešām varētu realizēt iekļaujošo izglītību? Tam jābūt atrunātam. Šobrīd īpašo bērnu uzgrūž vienai audzinātājai vai skolotājai, kurai, turklāt, jānodrošina apmācības procesu pārējiem grupas vai klases bērniem. Vai bērnus ar mentālām kaitēm vispār var iekļaut kopējā apmācības procesā? Rotaļās , fiziskās aktivitātēs un izklaidē viņi var daļēji iekļauties, bet apmācība klasiskā izpratnē kā mācību stunda viņiem nav piemērota. Šobrīd īpašie bērni ir stresā un bieži vien uzvedas agresīvi, jo atrodas nepiemērotā vidē, un parastie bērni ir vēl lielākā stresā, jo tiek traucēts mācību darbs. Bet vislielākajā stresā ir audzinātājas un skolotājas, jo nespēj veikt neiespējamo.
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts
Inese Čipāne ( Lubgāne )
2021. gada 17. decembrī 15:24
Pamatā pikerītu Ilzes Dzenes komentāram. Reāli ar situāciju saskaros ikdienas. Šādi bērni - atšķirīgi - ir un būs, un tā programma, ko valsts "ķeksīša pēc" atrakstās, ir tikai un vienīgi milzīga cauruma lāpīšana ar dažiem sīkiem diedziņiem. Praktiski katrā PII grupā ir 1-2 bērni, kuri ir ar tādām vai šādām problēmām. Un ir grupa ar 20 bērniem (reāli ikdienā ap 15, kuri ierodas), kur ir arī ļoti atšķirīgi bērni - it kā medicīniski veseli, bet ar uzvedības problēmām. Un ir viena audzinātāja, kura 12 h strādā ar bērniem, un ir viena - kā tagad smalki nosaukta - audzinātāja palīgs (auklīte). Uz šo divu cilvēku pleciem ir 12 h nodrošināt +-15bērniem aprūpi, ēdināšanu, apmācību, pastaigas, higiēnu telpās utt., uttt., utt. Ir grūti vispār. Un vēl "īpašais bērns." Daļa no šiem bērniem ar diezgan izteiktu agresiju, daļa, kuriem, lai veidotos normāla saskarsme, ir daudz, individuāli jāstrādā. Tam reāli nav laika. Tam reāli nav apmācīts neviens. No 5 gadiem valsts nodrošina asistentu. Asistenta prasības ir nekādas - bez speciālas izglītības. Reizēm, vnk, lai fiziski savaldītu agresīvu bērnu, un aizsargātu apkārtējos. Esmu par atšķirīgo bērnu iekļaušanu (ja veselības stāvoklis to atļauj) iekļaušanu gan PII, gan skolā. Bet. Tai jābūt pārdomātai un izstrādātai programmai, kurā vinnētājs būs bērns. Pagaidām nekā tāda nav
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts
Lilje Tento
2021. gada 17. decembrī 21:29
Iekļaujošā izglītība, bilingvālā izglītība, kompetenču izglītība... vieni vienīgie ķekši Izglitības ministrijas darbam bez reāla rezultāta skolās. IM kaut ko izgudro, lai parādītu, redziet, mēs strādājam! Un pēc tam viss ir jādara skolotājiem bez reāla seguma un iespējām. Iekļaut parastās skolās var bērnus ar fiziskiem defektiem, bet nevis ar garīgiem. Kā klasē, kurā ir 30 bērni var iekļāut bērnu ar smagua autismu, vai Dauna sindromu vai citu garīgu novirzi, NEVAR. Tāpēc ārzemēs autiskie utml. bērni mācās speciālās skolās ne vairak kā 6 bērni grupā. Tas, ko dara Latvijas izglītibas sistēma ir noziegums gan pret slimo bērnu, gan veselajiem, gan skolotāju.
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts
Belladonna Nightshade
2021. gada 19. decembrī 00:00
Šausminoši komentāri. Bērnudārzā bija bērni, kuri nespēja aizmigt arī es. Tā kā audzinātāja kliedza, mēdzu vairākas stundas izlikties, ka guļu. Piespiedu diendusa neder visiem. Bija arī bērni, kuri skrēja skolotājām virsū ar krēslu, viņi bija atzīti pilnīgi normāli. Savukārt, viens puisis ar autismu, kurš gāja parastā skolā, tagad ir izglītotāks nekā dažs labs muļķis ar "normālām" smadzenēm. Tā, lūk! Sašķeltās sabiedrības paradigma ir uzvelt visu vainu iedzimtajām garīgajām problēmām, kas patiesībā mēdz izpausties daudz maigāk nekā daža laba "normālā" indivīda agresijas, hiperaktivitātes vai hiperseksualitātes lēkmes.
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts
Linda Laiveniece
2021. gada 19. decembrī 22:19
Man ir pavisam cits jautàjums. KÀDÈĻ ir tik DAUDZ bèrnu, kuriem ir smagas psihiskas saslimšanas? 70-80tie gadi... Liepàjas 13.skola... skola bèrniem ar ...problèmàm. Manà klasè bija 1 puika, vèl pa visu 5.vidusskolu daži,kuri tika uz to nosùtìti. Tagad?! Es pati personìgi zinu kàdas 5 ğimenes, kurà ir autisti! Kà tas iespèjams?! Tàtad kaut kas nav kàrtìba ar vidi, ar ģenètisko materiàlu, ar ...KO?! TÀ ir problèmas sakne!!!!!
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts
Ilze Eglīte
2022. gada 28. janvārī 20:59
Ak vai..kas notiek ar cilvēku loģiku? Cik mēs esam dvēseliski attīstīta tauta? Liela daļa (vai pat lielākā daļa) cilvēku saka: nabaga veselie bērniņi. .kā viņi cieš no tiem "tur"...Mēs esam tādi upuri, ka jāpacieš "šitie"!... Es atvainojos - ieliekat svaru kausos, kuri cieš vairāk????? Kuriem ir vajadzīgs atbalsts un palīdzība??? Kuri ir tie cietēji, kas jāglābj? Normālie, veselie, kuriem viss strādā, ir jāglābj no tiem "jocīgajiem"??? Tu savu bērnu liksi psihenē, lai tie veselie justos mierīgāk? Cilvēciņi, jums ir sirdsapziņa? Nu kaut vai skrūvītes galvā? Viens harpiju bars apkārt..Šie īpašie! iztur daudz vairāk nekā jūs visi kopā! Jūs pat negribat iedziļināties, kā viņi izjūt pasauli! Viņiem nav spēju "panākt pretī" jums, bet mums(lielai massai uzpūtīgu cilvēku) ir spējas izglītoties un palīdzēt! Pagaidām diemžēl augstprātība un bailes ir pārākas par cilvēcību..nu saņematies, ja viņu kļūst vairāk, tātad nesanāks "aizvērt acis un ausis" un izlikties, ka problēma neeksistē! Vecāki, māciet saviem bērniem, ka "viņš" vai "viņa" varētu būt tavs brālis vai māsa!
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts

Pievienot komentāru

Komentāru pievienošana pieejama tikai autorizētiem lietotājiem

Autorizēties
Komentāru noteikumi