Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
3 komentāri
Sakārtot:
Andrejs Vecelis
2023. gada 2. novembrī 07:21
Mūsdienu zinātnieki ir pārāk mazi bērni, lai saprastu kas notiek uz mūsu pašas planētas Zemes. Jo īsti pašu Zemeslodi neesam izpratuši un sapratuši, bet noteikti saprotam kas notiek uz Saules.
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts
Andris Briedis
2023. gada 2. novembrī 08:56
Visi "zinātnieki" atcerieties vienu - zinātnieki spēj atzīt savas kļūdas un melēt risinājumus. Jūs un pasaku grāmatu dibenā līdēji nekad nespējat atzīt savu murgu melīgumu. Jā. Līdz ausīm zinātnieki nezina par daudz ko. Bet iepriekš nezināja vēl vairāk. Toties ar katru dienu mēs uzzinām kaut ko jaunu. Pat ja ceļā kļūdāmies. Rozes neaug tuksnesī bet gan uz mēslu kaudzes. Kļūdoties mēs joprojām mācāmies. Vismaz tie kas spēj iemācīties kaut. Ja pie teikšanas būtu visādi "andreji" pa "debesīm joprojām brauktu rati ar zirgiem kas sauli katru rītu vienā pusē izvelk no jūras un otrā nogremdē". Daudziem tā joprojām ir galvenā pasaka. Un tai tic.
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts
Kārlis Bērziņš
2023. gada 2. novembrī 14:31
Šis raksts veidots nedaudz nepareizā formā, jo šajā gadījumā tā pat īsti nav kļūda! Paskaidrošu: Pagaidām neviens Saules modelis nepretendē, ka tas spēj precīzi noteikt galvenā Saules nevienmērīgā ~11 gadu cikla kvazi-periodu un amplitūdu. Vēsturē novēroti izmainījušies Saules cikli, kuru ilgums ir bijis 8-14 gadi. Prognozes tiek veiktas, veicot iepriekšējo datu ekstrapolāciju. Reizēm tās labāk un reizēm sliktāk atbilst realitātei, lai aprakstītu neregulāru plazmas "degšanu". Šobrīd redzams, ka reālā Saules aktivitāte ir lielāka par sākotnējām empiriskām prognozēm. Šajā rakstā prognozes precizēšana tiek saukta kā "Zinātnieki atzīst savu kļūdu". Citreiz nepieciešamas mazākas korekcijas, vai tad astronomi nav kļūdījušies? Īstie Saules maksimuma un minimuma momenti tiek noteikti dažus mēnešus vēlāk, kad dati tos skaidri parāda. Tie netiek precīzi prognozēti iepriekš. Prognozēti tiek, bet ar zināmiem ierobežojumiem (kļūda attiecīgi var būt mazāka vai lielāka) Mums vēl nav zināmi tādi Saules uzvedības priekšvēstneši, kas liecinātu par tās ilgtermiņa aktivitātes izmaiņām vai izvirdumiem. Bet mēs jau tagad spējam labot prognozes daudz ātrāk nekā, piemēram, pagājušajā gadsimtā. Tas nozīmē arī reaģēt ātrāk spēcīga Saules uzliesmojuma gadījumā. Taču izzināmā ir vēl ļoti daudz, šos procesus vajadzētu spēt prognozēt vēl ātrāk un precīzāk. Tie ietekmē Zemi! Saule šobrīd atrodas savā aktīvā intensitātes fāzē, pats maksimums būs sasniegts, izskatās, pēc apmēram viena nevis diviem gadiem, padarot esošo ciklu par īsāku un aktīvāku. Bet šī ir tikai prognoze, kas tiks precizēta atbilstoši reālajai Saules uzvedībai.
Ziņot par komentāru Paldies! Ziņojums par komentāru ir saņemts

Pievienot komentāru

Komentāru pievienošana pieejama tikai autorizētiem lietotājiem

Autorizēties
Komentāru noteikumi